E-Ticarette Vergi Muafiyeti: Kazancınızı Artıracak Yeni Dönem
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Ana Sayfa > E-Ticaret Blog > E-Ticarette Vergi Muafiyeti: Kazancınızı Artıracak Yeni Dönem
E-Ticarette Vergi Muafiyeti: Kazancınızı Artıracak Yeni Dönem
E-Ticarette Vergi Muafiyeti: Kazancınızı Artıracak Yeni Dönem

İçindekiler

 

E-Ticarette Vergi Muafiyeti: Kazancınızı Artıracak Yeni Dönem

E-Ticaretten gelir elde eden işletmeler, vergi ödemekle yükümlüdür. Belirli bir kazancı bulunan kişi ve kurumların ödemesi gereken gelir vergisi, kanunlarla düzenlenmiştir. Vergi ödemelerini düzenli yapan kişi ve kurumlar, ticari faaliyetlerine sorunsuz bir şekilde devam edebilir. Aksi halde çeşitli yaptırımlarla zor durumda kalma ihtimalleri yüksektir. Fakat özellikle e-ticarete yeni başlayanlar için ciddi bir maddi yük olan gelir vergisinden muaf tutulabileceğiniz bazı durumlar da vardır.

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Resmi Gazete’de yayınlanan 7256 sayılı kanun kapsamında, e-ticaretle ilgilenen kişi ve kurumlara çeşitli ayrıcalıklar tanınmıştır.

24 Nisan 2023 tarihinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerinde yapılan düzenlemeyle kararın kapsamı genişletilmiştir. Buna göre gerekli şartları yerine getiren basit usulde vergilendirilen işletmeler, belirli oranlarda e-ticaret vergisinden muaf tutulabilir.

Bu yazımızda, e-ticarette vergi muafiyetine dair merak ettiklerinizi yanıtlarken kazancınızı arttıran vergi muafiyetinden nasıl yararlanabileceğinizden söz edeceğiz. İşte detaylar…

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti; kanunlara göre vergilendirilmesi zorunlu olan faaliyetlerin, gerekli durumlarda vergi dışı tutularak herhangi bir ödemeden muaf olmasıdır. Bilinen kanunların düzenlenmesiyle geçici bir süre veya devamlı olarak işletmelerin, gelir vergilerinden muaf tutulması mümkündür.

E-Ticaret vergi muafiyeti ise e-ticaretle ilgilenen işletmelerin, belirli bir ciroya veya müşteri sayısına ulaşması durumunda vergi mükellefi olmaksızın faaliyetlerini sürdürmelerine imkan tanıyan düzenlemedir. Yayınlanan düzenleme şartları kapsamında gerekli koşulları sağlayan ve resmi işlemlerini tamamlayan tüm işletmeler, vergi ödemeden ticari faaliyetlerine devam edebilir.

Kimler E-Ticaret Vergi Muafiyetinden Faydalanabilir?

E-Ticaret vergi muafiyetinden kimlerin faydalanabileceği, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren kanun düzenlemesiyle belirlendi. 24 Nisan 2023 tarihli resmi açıklamada ve 25 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’deki hükümlerde ise herhangi bir şirket kurmadan internet üzerinden satış yapan işletmeler de vergi muafiyetine dahil edildi.

Özetle; şirket kurmaksızın evlerinde ürettikleri ürünlerini internette, pazaryerlerinde veya web sitelerinde satan işletmeler vergi muafiyeti kapsamına alındı. Gerekli şartları karşılayan kişi ve kurumların, 700 bin liralık muafiyet sınırına uygun olduğu takdirde e-ticaret vergilerinden muaf tutulması söz konusu. Dolayısıyla el emeğiyle üretilen ürünlerini internetten satanlar, kazançlarını artırmalarına destek olan bu düzenlemeden uygulanmaya başladığı an yararlanabilir.  

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Hangi Durumlarda Uygulanır?

E-Ticaret faaliyetlerinden gelir elde eden işletmeler, hangi durumlarda vergiden muaf tutulacaklarını bilmelidir. Evlerinde imal ettikleri ürünleri internette satan işletmeler için yapılan açıklamada, henüz çok yeni olması nedeniyle e-ticaret vergi muafiyetinin şartları ve detaylarına yer verilmedi. Fakat 2021 tarihinden beri yürürlükte olan e-ticaret vergi muafiyeti düzenlemesinde yer alan şartlar şu şekildeydi;

  • İşletmenin vergiden muaf belgesi olmalı.
  • Yıllık gelir, belirlenen oranı (700 bin lira) aşmamalı.
  • İşletme sahibi, bir iş yerine sahip olmamalı.
  • E-Ticaret için yapılan tüm işlemler ve yürütülen faaliyetler, ticari bir banka hesabı üzerinden sürdürülmeli.
  • E-Ticaret satışları yalnızca internet üzerindeki çeşitli platformlarda yapılmalı. Fiziksel bir mağazada ürün satışı yapılmamalı.

Eğer yukarıda listelenen şartları eksiksiz bir şekilde karşıladığınızı düşünüyorsanız vergi muafiyet belgesi için gerekli kurumlara başvurmalı, belgelerinizi tamamlayarak kazancınızı arttıracak yeni bir döneme adım atmalısınız.

Vergiden Muaf Belgesi Nasıl Alınır?

E-Ticaret vergiden muaf belgesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenir. Başvuru sürecine başlarken Resmi Gazete’de yayınlanan 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği belgesinin ekinde yer alan dilekçelerin çıktısını almalısınız.

Dilekçede sizden istenen kişisel bilgileri, belge numarasını, vergi kimlik numarasını, e-ticaret faaliyetinizin türünü,  ikametgah adresi ve iletişim bilgilerini doldurmalısınız. Bu belge ile ikametgah adresinizin kayıtlı olduğu Gelir İdaresi Başkanlığı’na giderek veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Başvurunuz yetkili kişi ve kurumlar tarafından incelenmesinin ardından doğruluğu teyit edilirse vergiden muaf belgesi almaya hak kazanırsınız.  E-Ticaret vergiden muaf belgesi almaya çalıştığınız süre boyunca bilgilerinizin eksik veya yanlış olmamasına dikkat etmeli, belgenin geçerlilik tarihinin son bulmasının ardından başvuru adımlarını yeniden tamamlamalısınız.

E-Ticaret Vergi Muafiyetinin Avantajları

E-Ticaret işletmeniz gerekli ön koşulları sağlaması nedeniyle vergiden muaf tutulduğunda önemli faydalarından yararlanmaya başlarsınız.  Buna göre e-ticaret vergi muafiyetinin avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Düşük Maliyet: Vergi muafiyeti, e-ticaret işletmelerinin faaliyetlerinden dolayı vergi ödemek zorunda olmadığı anlamına gelir. Bu da işletmelerin maliyetlerini düşürür ve daha rekabetçi fiyatlar sunmalarına olanak tanır.
  • Büyüme Potansiyeli: Vergi muafiyeti, e-ticaret işletmelerinin daha az maliyete sahip olmalarını sağlar. Bu, işletmelerin büyüme potansiyelini artırır ve daha fazla yatırım yapmalarına imkan tanır.
  • Rekabet Gücü: Vergi muafiyeti, e-ticaret işletmelerinin diğer işletmelere göre daha rekabetçi fiyatlar sunmasına olanak tanır. Bu, işletmelerin daha fazla müşteri kazanmasına ve daha fazla satış yapmasına yardımcı olur.
  • Esneklik: Vergi muafiyeti, e-ticaret işletmelerinin düzenli olarak vergi beyannameleri vermek ve vergi ödemek gibi yükümlülüklerle uğraşmalarını engeller. Bu da işletmelerin daha fazla esneklik kazanmasına ve faaliyetlerini daha rahat bir şekilde yönetmesine yardımcı olur.
  • Kâr Marjı: Vergi muafiyeti, vergi ödenmediği için daha fazla kar marjı elde edilmesine olanak tanır. Bu da işletmelerin daha fazla yatırım yapmalarını ve büyümelerini sağlar.

E-Ticaret Sitesinden Vergi Muafiyeti İle Satış Yapma Süreci

Kendi el emeğiyle ürettiği ürünleri internet üzerinden satan işletmelerin vergiden muaf tutulması, e-ticaret sektörüne olan ilgiyi arttırır.  Eğer kendi web siteniz üzerinden ürünlerinizi satmayı düşünüyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz;

1. Şirket Kurun

E-Ticaret vergi muafiyeti başvurunuzun ardından yasal olarak fatura kesebilmek için kendi şirketinizi kurmalısınız. Çünkü e-ticaretten kazanç sağlamak için devlete vergi ödenmesi ve satış faturası düzenlenmesi zorunludur. Bunlara ulaşmak için ise şirket kurmak gereklidir. Şahıs, anonim veya limited şirket türlerinden birini seçerek şirketinizi kurma sürecini başlatabilirsiniz.

2. E-Ticaret Sitenizi Açın

Şirket kurma adımının ardından e-ticaret sitenizi açmalısınız. İnternet üzerinden yapacağınız satışlar, müşteri profilinizi genişletmenize ve satış oranlarınızı artırmanıza yardımcı olur. Gelirinizin önemli düzeyde yükselmesini sağlayan bu etkenler, doğru planlama yapılmadığı takdirde yeterince fayda sağlamaz. Bu nedenle ziyaretçilerinizin sitenizde gezinirken sorun yaşamaması için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamalı, kolay ve anlaşılır bir tasarıma imza atmalısınız.

Eğer süreci hiç zorlanmadan, profesyonel bir destekle, mümkün olan en kısa süre içerisinde tamamlamak isterseniz e-ticaret altyapısı sağlayan firmalarla çalışabilirsiniz. Hızlı ve kesintisiz bir altyapı için T-Soft E-Ticaret Çözümleri ile sürecinizi planlayın, e-ticarete güvenilir ve kaliteli bir destekle adım atın.

3. Ürünlerinizi Yükleyin

E-Ticaret sitenizi kurmanızın ardından ürünlerinizi web sitenize yüklemeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada, T-Soft’un gelişmiş özelliklerinden Excel ile toplu ürün yükleme eklentisini kullanarak ürünlerinizi hızla satışa sunabilirsiniz.

4. Dijital Pazarlama İle İşletmenizi Geliştirin

Şirket kurma, e-ticaret sitesi açma ve ürün yükleme adımlarının ardından işletmenizin satışlarını arttırmak için dijital pazarlama stratejilerinden faydalanabilirsiniz. Sosyal medya, SEO (arama motoru optimizasyonu), e-posta pazarlama gibi yöntemleri; işletmenizin tanıtımı için kullanarak markanızın gelişimini destekleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergilendirilmesi zorunlu olan faaliyetlerin, gerekli durumlarda vergi dışı tutulmasıdır. E-ticaret vergi muafiyeti ise belirli bir ciroya veya müşteri sayısına ulaşan işletmelerin, vergi mükellefi olmadan faaliyetlerini sürdürmesine olanak tanıyan düzenlemedir.

E-Ticaret Vergi Muafiyet Sınırı Nedir?

İşletmenizin yılık geliri, belirlenen vergi muafiyet sınırının üzerindeyse e-ticaret vergi muafiyetinden yararlanamazsınız. 2023 yılı için e-ticaret vergi muafiyet sınırı, 700.000 TL’dir.

E-Ticaret Vergiden Muaf Belgesi Nasıl Alınır?

Vergiden muaf belgesini almak için öncelikle “Gelir Vergisi Genel Tebliği” başlığında yayınlanan karardaki dilekçeleri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Bu belgeyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’na giderek veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Uygun görüldüğünüz takdirde e-ticaret vergiden muaf belgesini almaya hak kazanacaksınız.

 

Eklenme Tarihi: - Güncellenme Tarihi:

Öne Çıkan Makaleler